Eerlijker bijtelling auto van de zaak

Staatssecretaris Weekers gaat kijken of de hoogte van de bijtelling voor de auto van de zaak afhankelijk kan worden van het aantal gereden privékilometers. Op dit moment krijgt iedereen die aantoonbaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt geen bijtelling. Alle anderen krijgen wel een bijtelling waarvan de hoogte onafhankelijk is van het aantal gereden privékilometers. Weekers vindt het oneerlijk dat iemand die 600 km privé rijdt dezelfde bijtelling krijgt als iemand die 20.000 km privé rijdt.
Wij betwijfelen of het plan ooit werkelijkheid zal worden. Een variabele bijtelling zal namelijk ook op juistheid gecontroleerd moeten worden door de Belastingdienst. Een dergelijke controle kost veel tijd en brengt hoge uitvoeringskosten met zich mee.

 

Vrijstelling voor oldtimers

Daarnaast komt staatssecretaris Weekers van Financiën binnenkort met een wetsvoorstel voor de vrijstelling motorrijtuigenbelasting bij oldtimers. Deze vrijstelling is namelijk vervallen, maar er komt mogelijk een uitzondering voor als u de oldtimer alleen hobbymatig gebruikt. Deze oldtimers komen slechts beperkt op de openbare weg en zouden dan toch volledige motorrijtuigenbelasting moeten betalen. Een mogelijkheid is om een strippenkaart in te voeren, waarbij u met de oldtimer 20 of 25 dagen de weg op mag zonder dat u de vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting kwijtraakt.