Grootschalige fraude met Nederlandse toeslagen

Oost-Europese bendes in Nederland frauderen op grote schaal met toeslagen. Dit meldt RTL Nieuws op basis van onderzoek van de Rotterdamse recherche.

Oost-Europese bendes laten landgenoten zich inschrijven als ‘spookburger’ in Rotterdam om vervolgens de zorg- en huurtoeslag op te eisen.

Zodra er een officieel adres is en een burgerservicenummer maken bendes een DigiD aan en de Belastingdienst betaalt direct uit. Controle wordt normaliter pas achteraf gedaan.

Volgens de recherche kan het gaan om uitbetalingen van 6.000 tot 8.000 euro per keer. De bendes die hier achter zitten zouden zich eerder met mensenhandel hebben bezig gehouden, maar in de toeslagenfraude valt meer te verdienen.

Verschillende steden

 De bendes zouden in verschillende steden in Nederland actief zijn. Simon Rijswijk, van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, herkent het fenomeen: “Het is een groot maatschappelijk probleem waar veel geld mee is gemoeid. We hebben er nog geen besef van hoe snel dit om zich heen grijpt.”

Een andere handel zou die van dure smartphones zijn. Bendes kopen een dure mobiele telefoon met bijbehorend abonnement op naam van de zogenaamde spookburgers.

Wanneer de rekeningen niet worden betaald en het abonnement wordt afgesloten wordt het toestel doorverkocht.

Veranderen

 Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wil het systeem van uitbetaling van zorg- en huurtoeslag fundamenteel aanpassen. Wat hem betreft worden toeslagen pas uitbetaald na een grondige controle vooraf.  Aanleiding is de omvangrijke fraude met toeslagen door Bulgaren in Rotterdam.

Nu is het nog zo dat de Belastingdienst bij fraude moet proberen de al betaalde toeslag terug te halen. Weekers wil de zaak omdraaien: eerst controleren en dan pas uitbetalen. ”Het nadeel is dat de goeden dan onder de kwaden moeten lijden en langer op hun geld moeten wachten.